22 Mayıs 2016 Pazar

Manga nedir? Nasıl okunur? Türleri nelerdir?


   Selamlar herkese!
   Bu yazım bu sefer biraz farklı olacak. Biraz bilgilendirme biraz öneri tarzında bir yazı olacak. Manga nedir? Nasıl okunur? Türleri nelerdir? gibi soruları yanıtlamak istiyorum sizlere. Biliyorsunuz son dönemde ülkemizde bu konuda kendini geliştirmeye başladı ve Akıl Çelen, Gerekli Şeyler gibi sayılı yayınevi mangaları bizlerle buluşturmaya başladı. Bu yeni gelişme umut vaad edici.
   Manga: Japon çizgi romanıdır. Anime'yi ise Japon animasyonu diye tanımlamak doğru olabilir. Çoğunlukla da mangaların televizyona uyarlaması şeklindedir. Ancak Animeler kesinlikle Japon çizgi filmleri değildir. Bu konuyu özellikle belirtmek istiyorum çünkü belli bir yaş grubu için sakıncalı içeriklere sahip olabiliyorlar. O yüzden içeriğini ve türünü bilmeden animeleri çocuklara izletmek doğru değil.
   Eğer daha önce elinize manga aldıysanız kitabın tasarımının alışılmışın dışında olduğunu fark etmişsinizdir. Bizim alıştığımızın tam aksine mangalar japonca okunuş kurallarından dolayı temel olarak sağdan sola okunur. Ancak bazen bir sayfada çok fazla kutucuk ve dialog olabilir, bu kafanızı karıştırmasın. Basitçe sağ en üst köşedeki kutucuktan başlayarak kutuların hizasını takip edin. Alttaki örnekten yola çıkarsak, kızın oğlana sarıldığı kutucuk ilk kutu sayılır ve ilk okunması gereken 'Kaname-sama' kısmıdır. Daha sonra onun hemen hizasındaki dialog okunur. 'Kaname...Sama? Bugün Yukii'nin doğum günü!...' diye devam eden kısım. Bu bitince yine aynı şekilde bunun bir altında en sağdaki kutucuktan okumaya başlayıp devam edebilirsiniz. Biliyorum başta biraz kafa karıştırıcı geliyor ama zamanla alışıyorsunuz.


   Biraz da manga türlerinden bahsetmek istiyorum. Manga ve animelerin fark etmişsinizdir ki Shounen, Shoujo, Josei, Yaoi, Ecchi vb. sınıflandırmaları vardır. Bu bizim alıştığımız aksiyon, romantizm, polisiye gerilimin aksine japonlarda her yaş ve cinsiyet grubunun ilgisine göre belirlenmiş bir sınıflandırmadır. Ben size bildiğim bir kaçından bahsedeceğim.
    Shoujo: 'Genç kız' şeklinde bir kelime anlamı vardır ve genel olarak aşk, romantizm üzerine kurulmuş tam olarak ergen kızların beğenisine göre yapılmış bir türdür. İçinde aynı zamanda fantastik ögeler, aksiyonda barındırabilir. Çocukluğumun animesi olan Sailor moon (Ay savaşçısı), Vampire Knight, L-DK... bu türe verilebilecek örneklerdir. Seydaghan'ın aksine shoujo benim en sevdiğim tür sınfına giriyor. 70 yaşıma da gelsem bu ergen ruhumdan asla kopamayacağım sanırım. (Kore ile ilgilenenler varsa ben çoğu dizinin Shoujo kriterine girdiğini düşünüyorum ki japon mangalarından esinlenen bir kaç kore dizisi de var. Boys over flowers gibi...)
   Shounen: Shoujo'nun 'genç erkek' tarzıdır. Aksiyonu seven erkek beğenisine göre yapılır. Macera, dövüş, komedi türleri çoğunluktadır ve mangaların çoğunlunu bu tarz oluşturur. Özellikle bu tarz daha fazla animeye dönüştürülüyor. Bleach, Naruto, Yu Gi Oh, Fullmetal Alchemist bu türe örnek verilebilir.
   Seinen: Yetişkin beğenisine göre yapılan bir türdür. Ve yine aksiyon, dövüşün yanı sıra olaya biraz cinsellikte katılır. Daha çok kanlı olay içerir ve daha dramatik ve kurgusaldır. Death note, One punch man, xxxHolic, Akuma no Riddle bu türe örnek verilebilir.
   Josei: Bayan öyküsü anlamını taşımaktadır. Ve yetişkin kadın beğenisine göre yapılır. Bu tür daha çok romantizim, dram içeriklidir. İçeriğinde cinsellik barındırabilir. Spy x baby, Hapi Mari, Cheese in Trap bu türe örneklerdir.
   Mecha: Gelişmiş teknoloji, makine ve robotları konu olan bir türdür. Bol bilimkurgu içeriklidirler. All you need is kill, Code Geass bu tarza örnek verilebilir.
   Ecchi: Japonca olarak kelime anlamı 'sapık' şeklindedir. Ve genelde cinsel içerikli manga ve animelerde kullanılır. Konunun içinde aksiyon ve macera olabilir ama çoğu zaman karakterleri yarı çıplak ya da açık giysilerle betimler çizer. Highschool DXD, Rosario Vampire, High School of Dead, Fair Tail bu türe örnek verilebilir.
   Yaoi ve Yuri: Eşcinsel aşk içerikli bir türdür. Yaoi erkek eşcinselliği, Yuri ise yaoinin kadın versiyonudur. Bu tarz manga ve anime takip etmediğim için örnek veremeyeceğim.
   Genel olarak türlerle ilgili bildiklerim bunlar. Aslında mangalar genelde tek bir tür değil bir kaç türün karışımı olmaya eğilimliler. Örneğin bir manga hem Mecha hem Ecchi olabilir. Ya da hem Harem türü olup hem Shoujo ve Shounen olabilir. Bu konuda kesin bir kısıtlama yok.
   Mangalar gerçekten ciddi bir uğraşı ve yetenek işi bence ve oldukça eğlenceliler. Ülkemiz bu kültürle yeni yeni tanışmaya başlasa da okuyucuların ilgisi gerçekten inanılmaz. Özellikle bizim okuma stilimize bu kadar ters olan bir tarz olsa dahi bir çok insan manganın ne olduğunu biliyor artık. Kitaplığımda ülkemizde yayınlanan iki manga serisi bulunmakta. Bunlardan biri akıl çelenden çıkan 'Vampir Şövalye' idi ki son cildi olan 19. cilt ile birlikte seriyi bitirmiş bulunmaktayım. (Ekstralarının ek bir cilt olarak geleceği umudunu hala taşıyorum) Bir diğer takip ettiğim ve hala devam etmekte olan serisi ise Gerekli Şeyler'den çıkan 'Tokyo Gul'. Bu iki serininde animelerini izlemiştim ve ikiside benim favorilerim arasındaydı. Eğer mangaya başlamak isterseniz kesinlikle önerilerim arasındalar.
   Bunun dışında ayrıca telefonumdaki 'Manga Rock' isimli bir uygulama ile ingilizce manga okuyorum. Neredeyse bir çok shoujo mangayı bu sayede okudum. Bitirdiğim seriler arasında önerebileceklerim; Ao Haru Ride (Mangası bitti,Animesi var), L-DK (Manga devam ediyor filmi var), Kinkyori Renai (Manga devam ediyor, filmi var), Sailor moon (Mangası bitti, Animesi Crystal devam ediyor eski versiyonu bitti, dizisi var), Sturdust Wink, Soredemo Sekai wa Utsukushi (Animesi var), Kamisama Hajimemashita (Animesi var), Kaicho wa Maid sama, First Kiss, Special A, D.Gray Man benim diğer önerilerim. Fullmetal alchemist'in ülkemizdeki manga versiyonuna başlamayı düşünüyorum ayrıca ancak yaz dönemine kaldı bu hedefim.
   Mangalar ile ilgili benim söyleyeceklerim bu kadar. Sizin sorularınız ve merak ettikleriniz olursa her zaman yorum bırabilirsiniz. Kendinize iyi bakın keyifli okumalar! 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ana Sayfa

Kitaptuber

Popular Posts

Followers

Template Hits